NOS bij Tradecast

Snel groeiend dataverbruik en de vraag naar alternatieve en interactieve broadcasting. Dat zijn de ingrediënten waarmee het jonge en creatieve bedrijf Tradecast in rap tempo groeit. NOS was afgelopen week op bezoek in Zwolle. Lees hieronder het hele artikel, en bekijk de nieuwsclip…

Het internetgebruik op mobiele apparaten is dit jaar opnieuw explosief gestegen. Vodafone, T-Mobile en KPN melden een stijging van het mobiele dataverkeer van 60 tot 100 procent. Vooral video en tv-kijken zijn belangrijke drijfveren voor de toename. Dat gaat een stuk sneller en goedkoper nu providers overgaan op 4G-netwerken.

Veel bedrijven springen in op het goedkopere en snellere mobiele internet. Apps zoals Meerkat en Periscope, waarmee gebruikers live beelden kunnen uitzenden, werden niet voor niets dit jaar opgericht. En video’s op Facebook en Twitter worden vaak automatisch afgespeeld, wat veel data kost.

Een ondernemer die is ingesprongen op het efficiëntere mobiele internet, is Yillmaz Schoen. Hij richtte dit jaar Tradecast op, een bedrijf dat online tv-kanalen faciliteert en dat is gevestigd bij Hanz. Bedrijven en instellingen kunnen via Tradecast een eigen online tv-zender beginnen.

Het bedrijf is niet gebonden aan ouderwetse regels en kijkcijfers. Schoen: “Op internet bereiken tv-kanalen de hele wereld en kijkers kunnen zelf makkelijk suggesties doen voor video’s. Er zijn veel meer mogelijkheden voor niche-zenders voor specifieke doelgroepen en lokaal nieuws.” Zo is er al een zender van PEC Zwolle en een voor huisdierliefhebbers.

Tradecast profiteert er enorm van dat mobiel kijken van video zoveel makkelijker en beter is geworden, volgens Schoen. “De hoofdmoot van onze kijkers komt van mobiele gebruikers. Zonder 4G was dat heel anders geweest.”

Bron: nos.nl